‘Cloud computing’, programes al núvol

El cloud computing, o “computació al núvol”, és un terme que ha acabat per fer-se un forat en el món d’Internet. Encara que pot sonar excessivament tècnic, qualsevol que tingui un correu electrònic via web, com Gmail o Hotmail, l’està fent servir. És un nou concepte que defineix totes les eines, programes i serveis diversos que están allotjats a Internet (al “núvol”) i que podem fer servir simplement amb un navegador des de qualsevol dispositiu amb connexió a la Xarxa (PC, portàtil, telèfon mòbil,…). És a dir, tot està centralitzat a la Web.

Encara que la majoria d’usuaris prefereixen fer servir els programes que tenen instal·lats al seu ordinador, la “computació al núvol” ofereix una bona pila d’aplicacions on line que ens permeten gestionar el correu, editar documents, retocar fotos, crear gràfics o escoltar música, entre moltes d’altres tasques, amb l’avantatge que els nostres documents o creacions seran accessibles -per a nosaltres i per a qui nosaltres decidim- des de qualsevol aparell que es pugui connectar a Internet.

Les empreses encara en poden treure més beneficis, ja que a aquests avantatges hi poden afegir un estalvi en servidors i maquinari informàtic, en programari i en llicències. Per un costat poden tenir més capacitat operativa a un preu més reduït i de l’altre no necessitaran tants programes ni pagar tantes llicències per poder fer el mateix.

Hi ha inconvenients? Els experts assenyalen que la confidencialitat de la informació i la seguretat son les dues principals amenaces d’aquest nou sistema, però existeixen utilitats i empreses especialitzades que ajuden a les empreses a combatre aquests perills.

Anuncis


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s